ARBEIDSRECHT

Hoe ga je om met iemand die volgens een uitspraak onterecht ontslagen is?

Op de website van RTL Nieuws valt het volgende bericht te lezen: Medewerker gevangenis onterecht ontslagen na ‘poging’ diefstal pak koffie.

Hoe ga je om met iemand die een pak koffie probeert te stelen en daarmee wegkomt? De rechter geeft aan dat deze man niet ontslagen mag worden omdat niet bewezen is dat hij de koffie wilde stelen. Neem je deze uitspraak mee in het dossier als de beste man in dienst blijft? En wat schep je aan duidelijkheid voor de rest van het personeel?

Het begint met duidelijk beleid

Bij dit soort zaken begint het bij een bedrijf of organisatie met duidelijk beleid. Ook ten aanzien van het niet mogen meenemen van spullen. Maar bijvoorbeeld ook hoe de controle plaatsvindt. Dat wordt vaak vastgelegd in een personeelshandboek of via een gedragscode. Vervolgens is het van belang dat werknemers ook op de hoogte worden gesteld van dat beleid. Via interne nieuwsberichten of via intranet. Maar ook door er bijvoorbeeld een video over te maken. Of door werknemers een training hierover te laten doen. Vaak is dat een teamevent. Bewustwording over dit soort situaties is essentieel.

Werkgever nam niet de juiste stappen

Hier heeft de werkgever volgens de rechter bij het onderzoek niet de juiste stappen gevolgd. Een goede voorbereiding voor een procedure is essentieel. In deze uitspraak is de situatie dat er onvoldoende bewijs is. Dat zorgt ervoor dat de werknemer in niet uit dienst gaat. Maar terugkeer is ook niet makkelijk. Het vertrouwen is meestal weg. Van beide kanten. En overigens niet alleen tussen werkgever en werknemer. Maar ook van de collega’s richting de werknemer. Het is een hele uitdaging om weer een goede gezonde werkrelatie te krijgen na zo’n gebeurtenis. Meestal lukt dat niet.

Vertrouwen is weg. En nu?

Vaak wordt toch geprobeerd om tot een beëindigingsregeling (vaststellingsovereenkomst) te komen. Als dat niet lukt kan de werkgever van de werknemer af via een procedure. Dat betekent wel weer het dossier opbouwen. Niet zozeer over het functioneren, maar meer over het vertrouwen. Wat doen de werkgever en werknemer eraan om het vertrouwen weer op te bouwen? Dit kan door het voeren van gesprekken onder begeleiding van bijvoorbeeld een coach of mediator. En dan is het ook van belang om de communicatie goed te voeren met collega’s op de afdeling. Je moet voorkomen dat het na zo’n zaak een vervolg krijgt dat negatief kan uitpakken.

3-daagse incompanytraining Praktisch arbeidsrecht voor leidinggevenden

Wil je meer weten over hoe je een dossier opbouwt? Of wil je dat je leidinggevenden van de teams in je organisatie dit leren? Bekijk dan mijn incompanytraingen. Wil je meer informatie? Neem dan contact met LangArbeidsrecht op.

Saskia Lang

mr. Saskia Lang, advocaat, trainer
+31 (0)6 3603 7201
+31 (0)20 75 31 771
Saskia@LangArbeidsrecht.nl

Kantoor Amstelveen
LangArbeidsrecht
Startbaan 6
1185 XR Amstelveen